Liigu põhisisu juurde Ligipääsetavus

Otsing

Kolm Ampsu asutajad Triin Tõeväli ja Liis Puumeister

Kolm Ampsu – amps kirjandust, amps kooki, amps inspiratsiooni

28. mai 2025

Rakveres tegutsev Kolm Ampsu on kohvik ja pood, mis sündis kahe tegusa naise – Triin Tõeväli ja Liis Puumeister – soovist luua midagi isikupärast ja südamelähedast. Liis on Magusakunsti küpsetaja ning Triin tunneb suurt armastust nii raamatute kui maitsete vastu. Juba varasemalt oli mõttes idee luua koht, kus need kaks maailma kohtuksid. Päriselt hakkas mõte aga kuju võtma hetkel, mil nad nägid ruume, kus Kolm Ampsu praegu asub.

Kohviku nimi Kolm Ampsu on inspireeritud numeroloogiast – mõlema asutaja elutee number on kolm ning nii sai ka nimi sellele viitele vastavalt. Samas viitab nimi ka kohviku kontseptsioonile: suurt einet ei pakuta, küll aga saab nautida maitsvaid ampsakaid.

Kohvik, kus nautida nii kooki kui ka kirjandust

Kolm Ampsu pakub külastajale rahulikku ja hubast atmosfääri, kus aeg võib rahulikult kulgeda.

Kohvi kõrvale leiab valiku kooke ja küpsetisi, mille kõrvale võib sirvida või kaasa osta mõne kasutatud raamatu – riiulid on täis erinevat lugemisvara, kõik müügil 2 eurot tükk.

Lisaks kohvikuosale asub ruumides ka pood, mille valik on kujunenud orgaaniliselt. Seal leidub erinevaid tooteid peamiselt Eesti väiketootjatelt – käsitöökommidest veinideni, singist ja juustust kuni käsitööjäätiseni. Fookuses on tooted, mida tavapoed sageli ei paku, ja tihti jõuavad tootjad Kolm Ampsu riiulitele soovituste, juhuste ja isikliku huvi kaudu.

Raamatukohviku idee

Raamatukohviku idee on Kolm Ampsu tegijate sõnul levinud ka mujal maailmas ning kindlasti on inspiratsiooni saadud ka reisidelt. Raamat ja hea toit käivad käsikäes – lugemine ja mõnulemine, koos kohvi ja koogiga, on loomulik kooslus. Samuti näevad nad raamatut kui disainielementi, mis ei aegu.

Iga toote taga on oma lugu

Tootjatega koostöö on Kolm Ampsule oluline ja isiklik. Kuna tegemist on väikese ettevõttega, kus ka tarnijad on väikesed ja entusiastlikud, on suhtlus vahetu ja soe. Näiteks Vasta Kulinaaria oli esimene tootja, kellega koostööd alustati. Nüüdseks on nende külmikud Kolm Ampsu poes tähtsal kohal ning koostöö ulatub kaugemale toodetest – Margus Vasta Kulinaariast on vajadusel alati abiks, olgu see siis nõuandega või kruvikeerajaga, mis autos kaasas.

Eredad hetked ja toetav kogukond

Südamesse on jäänud eriti eredalt kohviku avamispäev. See oli hetk, mil nad isegi ei uskunud lõpuni, et uksed tõepoolest avanevad. Külastajaid tuli rohkem, kui oodata osati, ning päev möödus saginas ja rõõmus. Klientide ja töötajate vahel jagus nalja, õppimist ja elevust – ka kassaaparaat sai selgeks lennult.

Ettevõtlus Rakveres on toonud kaasa toetava kogukonna, eriti väiketootjate ringis. Igal tootjal on oma kliendid, kes on ka Kolm Ampsu leidnud – see on väikese koha eelis, mida hinnatakse kõrgelt.

Tulevikuideed ja kujunemine

Kolm Ampsu on alles oma kujunemise teekonnal. Plaanis on tulevikus üritustesari, kus võiks toimuda kirjandusõhtuid, väikeseid koolitusi ja reisilugude jagamisi – kõike seda, mis endale huvi pakub. Uutele ideedele ollakse avatud ja arendusteekond jätkub.

Kui Kolm Ampsu oleks…

Küsimusele, milline oleks Kolm Ampsu ühe raamatu, koogi ja emotsioonina, vastavad asutajad nii:

  • Kook: Sidrunikook – värskendav ja üllatav.
  • Raamat: Karupoeg Puhh – soe kogukonnatunne, maitsearmastus ja õpetlikud lood.
  • Emotsioon: Rõõmus ja elev – täis uudishimu ja soojust.